Wettelijke erkenning voor installatiebedrijven | Werken bij Romijnders

Wettelijke erkenning voor installatiebedrijven

Wanneer installatiebedrijven in 2019 nog cv-ketels willen plaatsen en/of willen onderhouden moeten ze voldoen aan de nieuwe wettelijke erkenningsregels. Deze wet is ingevoerd om ongelukken met koolmonoxide te voorkomen. Alleen erkende bedrijven met vakbekwaam personeel mogen vanaf dat moment nog cv-ketels en warmwatertoestellen op gas aanleggen en onderhouden.

Hoe zit het op dit moment?

Veel installatiebedrijven zeggen dat ze wettelijk erkend zijn, maar op dit moment is er geen wettelijk verplichte basis onder het begrip ‘erkend’. Als u een sticker of label voorbij ziet komen bij een installatiebedrijf is dit dus geen wettelijke erkenning. En dat moet volgens de minister veranderen.

Waarom pas in 2019?

De wettelijke erkenning voor installatiebedrijven is een gevolg op het koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, dat in november 2015 werd gepubliceerd. Hierin stond de vernietigende conclusie dat een groot aantal partijen in de branche niet in staat is zelf de kwaliteit van het aansluiten en onderhouden van cv-ketels te waarborgen. Het kabinet heeft in de afgelopen jaren gekeken hoe ze dit het beste kunnen verbeteren. De komende jaren gaan ze dit verder uitwerken zodat er begin 2019 een werkbare structuur is die gehandhaafd kan worden.

Waar moet je zelf op letten?

Op dit moment kun je er nog voor kiezen om een niet erkend installatiebedrijf in te schakelen voor het aansluiten of onderhouden van je cv-ketel. Vanaf 2019 is dit echter illegaal, strafbaar maar bovenal gevaarlijk voor uw eigen gezondheid. Kies daarom altijd voor een erkend installatiebedrijf, dan weet u zeker dat de installatie deugdelijk is en dat de verzekeraar mogelijke schade vergoed.

Hoe zit het bij installatiebedrijf Romijnders?

Romijnders is een professioneel installatiebedrijf met goed opgeleide medewerkers en gecertificeerd conform BRL. Mochten de eisen in 2019 zwaarder worden dan zullen wij daar vroegtijdig aan voldoen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de wettelijke erkenning voor installatiebedrijven? Lees dan de aanbiedingsbrief van Minister Blok (Wonen en Rijksdienst).