Kinderen en techniek, een gouden toekomst | Werken bij Romijnders

Kinderen en techniek, een gouden toekomst

Mijn twee kinderen zijn op twee vlakken niet veel anders dan andere kids van deze leeftijd; ze zijn ongelooflijk nieuwsgierig én ze zijn onlosmakelijk verbonden met hun iPad. Die tablet zorgt voor blijdschap, ruzies én het feit dat ons hele gezin het hele K3 repertoire uit haar hoofd kent en de jongste constant loopt als Brandweerman Sam. Kortom, het maakt uiteenlopende emoties los. Kinderen hebben de techniek letterlijk en figuurlijk in handen.

Omdat kinderen (nog) niet beseffen dat ze een waardevol stukje techniek in handen hebben ben ik op een woensdagmiddag met ze naar het Technisch Creatief Centrum Nijmegen gegaan. Deze tip kreeg ik van een monteur van Romijnders die er zelf met zijn kinderen was geweest. Hij vertelde dat er dringend tekort is aan technische mensen, maar dat de jeugd én ouders vaak nog een verouderd beeld hebben van wat werken in de techniek betekent.

Spelletje voor in de auto

Op naar Nijmegen dus. Bij TCCN leren ze spelenderwijs van alles over techniek, het gebruik van gereedschap en natuurkundige verschijnselen. Ze vonden het waanzinnig interessant (en ik trouwens ook) en ik vond het leuk om te zien hoe enthousiast ze waren. In de auto op de terugweg deed ik een spelletje: noem eens drie dingen in huis waar geen moderne techniek voor nodig is. De jongste kwam na lang denken tenslotte met ‘knippen’ en ‘snoepjes eten’. We kwamen tot de leerzame conclusie dat vrijwel alles in huis dus afhankelijk is van techniek. ´Leuk!´ riepen ze beiden. Ze hadden de ontdekking van de week gedaan.

Handen + Hoofd = Goud

Om al deze techniek in de lucht te houden hebben we (meer dan ooit) mensen nodig die met hun handen én hun hoofd kunnen werken. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen zien hoe waardevol dat is, ook mijn dochter. In tegenstelling tot andere landen zijn het in Nederland vooral mannen die bij technische bedrijven werken. De monteur van Romijnders vertelde ook dat ze juist ook vrouwen zoeken. ‘We komen toch bij mensen thuis en als monteur heb je ook een sociale functie, je moet goed kunnen luisteren en kunnen omgaan met veel verschillende mensen.’ Ik zie mijn oudste dochter best in deze job: stoer, sociaal en met een oog voor detail. We kunnen niet zonder techniek, maar ook niet zonder de mensen die er verstand van hebben. Van ontwikkelaars en producenten tot monteurs.

Wees dus niet verbaast dat als je over 20 jaar via je horloge een seintje geeft aan Romijnders, dat mijn dochter bij je op de stoep staat om je cv te controleren. Vraag haar dan even of haar moeder trots op haar is!